Constelaţii familiale și sistemice
“Viaţa fiecăruia dintre noi este condiţionată de destine şi sentimente
Care nu sunt cu adevărat proprii şi personale;
Chiar şi bolile grave, dorinţa de moarte şi problemele profesionale,
pot fi din cauza problemelor din sistemul familial,
şi pot fi aduse la lumină prin
procesul constelaţiilor familiale”.
Bert Hellinger
Ȋn viziunea lui Deva Krishna,
Constelaţiile familiale sistemice sunt o metodă de terapie foarte eficientă, care îţi permite să vezi şi să înţelegi aspectele energetice inconştiente care au cauzat problema, deci să rezolvi problema din punct de vedere energetic. Constelaţiile îţi permit să devii conştient de aspectele psihologice şi emoţionale care s-au structurat succesiv din cauza mişcării energetice nesănătoase sau întreruptă, şi au devenit o obişnuinţă. De altfel, este o metodă bună pentru a deveni conştient de rolurile corecte în familie respectând ordinea iubirii, asumându-ţi propria responsabilitate, respectând şi lăsând celorlalţi propriile lor responsabilităţi. Cu metoda constelaţiilor te poţi elibera de multe greutăţi din trecut, te poţi elibera de durere, de suferinţe şi de energiile neexprimate, de sentimentul de vinovăţie şi de ataşamente.
Despre Constelatiile Familiale Sistemice
1. Bert Hellinger: (Anton Hellinger)
Se naşte pe 16 decembrie 1925 la Leimen, Germania, într-o familie catolică. Participă la al doilea război mondial şi este luat prizonier. Se întoarce în Germania şi intră într-un ordin religios: îşi schimbă numele în Suilbert (Bert), studiază filosofia şi teologia, iar după ce este numit preot este trimis ca misionar în Africa de Sud. Trăieşte timp de 16 ani în tribul Zulu intrând într-un contact profund cu tradiţiile tribale şi cultura lor. Mulţumită seminariilor ecumenice organizate de biserica anglicană sudafricană, în anii ‘60 întâlneşte abordarea fenomenologică bazată pe recunoaşterea diversităţii cu suspendarea judecăţilor, fără idei preconcepute. Această experienţă îi stimulează interesul pentru metoda fenomenologică şi decide să se îndepărteze de religia catolică, urmând ca apoi să lase preoţia. Ȋncepe să studieze psihanaliza la Viena, Monaco şi în America, unde îl cunoaşte pe Arthur Janov, creatorul terapiei primare, studiază analiza tranzacţională de Eric Berne, psihodrama de Levi Moreno, terapia familială sistemică, psihologia Gestalt. La începutul anilor ‘80 începe să practice şi să răspândească metoda constelaţiilor familiale, şi doar de la începutul anilor ’90 (in 1993) începe să publice cărţi. Bert Hellinger a scris 64 de cărţi, care au fost traduse în 25 de limbi străine.
2. Ce sunt Constelaţiile Familiale?
Constelaţiile familiale sunt o metodă de terapie sistemică foarte simplă şi eficientă. Această metodă lucrează pe tematica familiei de bază sau pe cea actuală, pe dinamicile din relaţii, pe problematicile din sfera profesională şi din cea a studiului; de multe ori lucrează chiar şi pe disconforturi fizice şi boli. Când simţi că trăieşti o situaţie care nu îţi aparţine, simţi că ai o greutate, eşti blocat, nu simţi că eşti în rolul tău sau ai ceva suspendat şi nerezolvat care îţi condiţionează viaţa, atunci această metodă te va putea ajuta să găseşti cauza originii problemei sau a disconfortului. Prin această muncă rezolutivă condusă de către facilitator se dizolvă nodurile şi energiile inconştiente care guvernează această problemă. Această experienţă rezolutivă permite înţelegerile şi o nouă conştienţă care schimbă lucrurile în tine şi în jurul tău.
3. Cum se desfăşoară o constelaţie?
Constelaţiile Familiale se desfăşoară astfel: persoana îşi expune problema pe care o are, terapeutul îi pune câteva întrebări despre câţi membri are familia sa, dacă au avut loc evenimente importante de-a lungul anilor, ca de exemplu: decese în familie, avorturi, persoane care au fost îndepărtate, boli grave, separări etc. Apoi terapeutul îi va spune persoanei să se uite la participanţii prezenţi la seminar şi să aleagă dintre ei personajele care îi vor reprezenta familia, inclusiv pe el însuşi, aşezându-i acolo unde simte că trupul său îl conduce în mod spontan. Persoana se aşează şi observă din exterior ceea ce se întâmplă. După aceea, va interveni facilitatorul observând mişcările energetice inconştiente, pentru a ajunge la cauza originii problemei, ca apoi să găsească mişcarea energetică sănătoasă şi rezolutivă care să dizolve nodurile şi problema.
4. Câmpul Conştient: Punctul forte al Constelaţiilor
Punctul forte al Constelaţiilor este Câmpul Conştient. Când reprezentanţii sunt poziţionaţi în sală, de persoana care îşi face propria constelaţie şi li se cere să intre în personajul care le-a fost atribuit, atunci se manifestă Câmpul Conştient. Personajele vor intra în contact cu o altă energie, care nu le aparţine. Vor începe să simtă senzaţii în corp, gânduri şi emoţii care nu sunt ale lor, ci aparţin persoanelor chemate în discuţie. Câmpul Conştient este inima constelaţiilor familiale sistemice; permite facilitatorului să vadă mişcările inconştiente ale energiei găsind blocajele, dezordinea, schimbările de rol etc., ajungând aşa la cauza problemei. Facilitatorul intervine astfel încât să găsească mişcarea energetică rezolutivă.
5. Care este rolul reprezentantului?
Prin intermediul reprezentanţilor se manifestă Câmpul Conştient, exact din momentul în care persoanele intră în rolul atribuit lor. De aici încep să iasă mişcările inconştiente ale energiei, blocajele, iritările. Deci datorită reprezentanţilor, intrăm în contact cu energiile inconştiente. Este important ca reprezentantul să fie conectat la corp, ascultând mişcarea, senzaţiile şi tot ceea ce simte în rolul atribuit, pentru a nu introduce nimic ce îi aparţine lui personal. Oricum reprezentanţii sunt ghidaţi de către terapeut, pentru a nu face confuzie între ceea ce se întâmplă în câmpul conştient şi ceea ce îi priveşte pe ei personal.
6. Care este diferenţa între reprezentant şi între cine îşi face propria constelaţie?
Cei care îşi fac propria constelaţie participă la seminar cu intenţia de a lucra pe o anumită problemă pe care o au şi vor să o rezolve, şi se vor înscrie la seminar specificând că vor lucra asupra lor făcându-şi propria constelaţie; Cei care participă la seminar doar ca reprezentanți, poate sunt atraşi de metoda Constelaţiilor sau sunt curioşi şi vor să ştie cu exactitate despre ce este vorba. Sau ştiu că vor să îşi rezolve o problemă, dar nu reuşesc să o specifice cu claritate, sau nu sunt încă pregătiţi să o înfrunte. Prin participarea lor ca reprezentanţi, îi vor susţine pe ceilalţi, dar în acelaşi timp, se vor familiariza mai mult cu metoda Constelaţiilor, deschizându-se mai mult, iar acest lucru îi va ajuta să îşi găsească problema astfel ca atunci când vor fi pregătiţi să o înfrunte, să îşi facă propria constelaţie. În acest caz participantul se va înscrie la seminar ca şi reprezentant.
7. Ce beneficiu poate avea cine participă ca reprezentant?
Dacă o persoană este interesată de constelaţii şi nu a mai avut nici o experienţă anterioară cu acestea, prin participarea sa ca şi reprezentant: Va beneficia de experienţa directă în sine, învăţând cum se desfăşoară o constelaţ Va şti care sunt efectele şi tematicile principale ale constelaţiilor; Dacă este atrasă de munca constelaţiilor, dar nu cunoaşte încă tematica asupra căreia să îşi facă propria constelaţie, participând ca şi reprezentant în mod automat va avea intuiţia corectă asupra tematicii principale pe care va putea lucra în următorul seminar sau chiar în acelaşi seminar dacă timpul permite acest lucru; Fiind reprezentant, se asistă la tematicile multor persoane care adesea sunt comune sau având mici diferenţ Atunci din tematicile altora, cel care participă ca şi reprezentant este inspirat şi se poate oglindi prin ceilalţi, intrând în contact cu rănile sale, devenind astfel conştient de existenţa lor; În constelaţii au loc momente emoționante profunde din cauza trăirilor dificile de experienţe traumatizante şi dureroase. Toţi participanţii se simt implicaţi în acest proces, devenind empatici şi sensibili. Acest lucru creează momente de apropiere, solidaritate, susţinere, iubire şi deschidere între participanţi.
A-ţi alege propria viaţă
“Ceea ce este transmis şi moştenit de la familia de bază, nu trebuie păstrat pentru mult timp, deoarece devine o greutate, devine o condiţionare şi un obstacol în a-ţi trăi propria viaţă şi în a-ţi realiza propriul potenţial individual. Trebuie să îţi respecţi şi să îţi onorezi proprii părinţi, mulţumindu-le pentru binele pe care ţi l-au dat, adică viaţa, şi să îi laşi fără sentimentul de vinovăţie. Aceasta este modalitatea sănătoasă pentru a-ţi alege propria viaţă şi pentru a te realiza pe tine însuţi”.
Deva Krishna
Prețiozitatea Vieţii
“Viaţa este un loc minunat şi preţios de trăit; Când înveţi să fii în armonie cu trecutul tău şi cu rădăcinile tale, prin conştienţă, compasiune şi iertare, vei începe să fii detaşat de acesta. Vei începe să îţi vezi într-adevăr viaţa în prezent, vei începe să vezi ce ai, să apreciezi şi să trăieşti tot ce ai, cu recunoştiinţă şi conştienţă totală”.
Deva Krishna
Iubirea
“Ceea ce se întâmplă, se întâmplă din iubire Iar ceea ce este păstrat datorită iubirii Poate fi dizolvat şi anulat doar prin iubire. Există un viitor doar pentru cine este în armonie cu trecutul.”
Bert Hellinger